Keskusteluun tuli taas loistava käänne.
Mua laiskottaa niin heitän löylyä siteeraamalla taas kerran Bob Blackia.
http://theanarchistlibrary.org/library/ ... ftism#toc9

There are many examples of voluntary“devolution.” The ancestors of most Plains Indian tribes were agriculturalists. There is absolutely no reason to suppose they were forced off their farmlands and onto the plains by environmental pressures or aggression from other tribes. When the horse, introduced by the Spanish, found its way north, these Indians seized upon this new technology to “devolve” from sedentary agriculture to nomadic buffalo hunting. We’ll never know for sure why they made this choice. Was buffalo meat tastier than corn? Was hunting more fun than farming? Was a frequent change of scenery more interesting than being stuck forever in Mudville-on-the-Missouri? Whatever it was, it was a choice. Maybe we have a choice too.

Mutta ne siis korostavat sitä, että elämä on ollut hyvin perusteellisesti erilaista, mikä taas tarkoittaa sitä, että elämä voi olla hyvin perusteellisesti erilaista. Siitä taas voi vetää melko pitkiä, syviä ja radikaaleja johtopäätöksiä. Antropologinen historia ja siitä tehdyt päätelmät taas valottavat sitä miten tuhansien sukupolvien* kulttuuri on kehittynyt sekä sitä minkälaisen ymmärryksen turvin toiset elävät (voimme aina kysyä).
Se miten itse elää on tietysti sidoksissa siihen mitä ajattelee eikä ne ole toisiaan poissulkevia vaan niitä tukevia. Toisenlaisen yhteisön syntymisessä ei pidä hakea kuuta taivaalta vaan jalat maassa. Ei se ehkä olekaan niin vaikeaa, riippuu mitä katsoo.
Kulttuurisen insinöörityön sijaan tai lisäksi tässä on myös kyse siitä mitä me otamme annettuna. Loppujen lopuksi palaamme lähtötilanteeseen, että juuri mitään ei voi ottaa annettuna, ehkä kulttuurin olemassaolon itsessään. Oma edellinen viestini liittyi lähinnä siihen oletukseen, että muinainen esihistoria olisi lähtökohtaisesti ollut joku patriarkaalinen jos ei nyt helvetti niin esikartano ainakin. Näkemys, joka ansaitsee tulla kritisoiduksi.
Mutta me voimme itse päättää mihin suuntaan me lähdemme kulkemaan. Jos se tarkoittaa "takaisin menemistä" tai jos se torjuu joitain kulttuurisia pyhiä lehmiä (sivilisaatio, edistys), olkoon sitten niin.