http://yle.fi/uutiset/danone_kaannyttaa ... la/6715148
Danone käännyttää Turkin vanhempia äidinmaitovastikkeen käyttäjiksi WHO:n varjolla
Danone mainostaa vastikkeita Maailman terveysjärjestöön vedoten ja sen logoa käyttäen, kertoo Danonen markkinointitapoja tutkinyt järjestö. WHO kiistää antaneensa Danonen mainostamia suosituksia.
Monikansallinen elintarvikejätti Danone markkinoi äidinmaidonvastikettaan Turkissa häikäilemättömästi, sanoo brittiläinen tutkivan journalismin järjestö. Maailman terveysjärjestöön WHO:hon asiattomasti nojaava kampanja on kasvattanut rajusti Danonen vastikkeiden myyntiä Turkissa, Bij-järjestö sanoo.
Vuonna 2009 alkaneessa kampanjassa vedotaan vanhempien huoleen lapsensa riittävästä ravinnonsaannista.
Bijin haastattelemat vanhemmat kertovat, että vain tunteja heidän tyttärensä syntymän jälkeen Danone alkoi lähettää tekstiviestejä. Aluksi viesteissä kannustettiin rintaruokintaan, mutta alettiin sitten varoitella rintalapsen aliravitsemuksesta ja kehotella käyttämään lisäravintona vastiketta.
Vanhempien mukaan viestejä tuli usein ja pitkään, ja kampanjointi on muutoinkin läpitunkevaa.
- He käyttävät mediaa, kauppaketjuja, sairaaloita, lääkäreitä. Melkein joka kaupungissa järjestetään seminaareja ja sanotaan, että se on koulutusta vanhemmille. Ja lääkärimme kieltäytyy ottamasta kantaa, sanoo nyt kaksivuotiaan tytön isä Sezai Ozan Zeybek.
Myynti kasvanut 15 prosenttia
73 miljoonan asukkaan Turkin vastikemarkkinat ovat houkuttelevat, sillä syntyvyys on suhteellisen korkeaa ja palkkataso nousussa. Turkkilaisnaiset imettävät lapsiaan useammin ja pitempään kuin länsimaissa, mutta Turkissa on myös tapana siirtyä lehmänmaitoon ja kiinteään ravintoon, ennen kuin lapsi on puolivuotias.
Tekemässään tutkimuksessa Danonen tytäryhtiö Numil mittasi puolivuotiaiden lasten saaman rintamaidon määrän ja päätteli sen puutteelliseksi, vain 2,9 desilitraksi päivässä. Muun muassa Britannian lastenlääkäriliitto pitää Numilin käyttämää mittaustapaa epäluotettavana.
Danone sanoo, että sen suositus puolesta litrasta maitoa on yhteinen WHO:n kanssa. Yhtiö on myös käyttänyt WHO:n logoa markkinoidessaan tuotteitaan sijoittajille ja mainostaessaan niitä terveydenhoidon ammattilaisille, Bij kertoo.
WHO kiistää, että se olisi antanut lasten tarvitsemasta maidosta määrällisiä suosituksia. Sen sijaan WHO kannustaa imettämään lasta puolivuotiaaksi aina, kun tämä on nälkäinen, ja aloittamaan sen jälkeen vähitellen kiinteän ravinnon syöttämisen.
Kampanjan aikana Danonen vastikkeiden myynti on kasvanut 15 prosenttia. Danone kiistää kilpailevansa äidinmaidon kanssa. Sen mukaan kasvu johtuu siitä, että vanhemmat ovat korvanneet yhtiön vastikkeilla pikkulapsille sopimattomia ruokia, muun muassa riisijauhoa.

Elintarvikejätti Nestléä vastaan syntyi suuri kansainvälinen boikottiliike 1970-luvun lopulla, kun yhtiö mainosti vastikkeitaan kehitysmaissa hyvin voimakkailla tavoilla. Vastiketta mm. jaeltiin sairaaloissa, ja mainostajat esiintyivät terveydenhoidon ammattilaisten valkoisissa vaatteissa.
Äideille kerrottiin, että vastike on lapsille parasta ravintoa, minkä vuoksi monet siirtyivät rintaruokinnasta vastikkeeseen, joka sekoitettiin veteen. Puhtaan veden puutteessa käytettiin - ja käytetään edelleen - myös likaista vettä, joka aiheuttaa ripulia.
WHO on arvioinut, että joka vuosi puolitoista miljoonaa lasta kuolee riittävän äidinmaidon puutteessa.
Kansainvälinen painostus sai Nestlén luopumaan kampanjastaan vuonna 1984, minkä jälkeen boikottikin lopetettiin. Vain neljä vuotta myöhemmin se aloitettiin uudelleen, koska Nestlé oli palannut vanhoihin tapoihinsa.
Britanniassa oikeus on sittemmin todennut, etteivät yhtiön väitteet eettisestä markkinoinnista pidä paikkaansa.
Boikotti jatkuu edelleen.