Quantcast
Channel: Takku - Foorumin uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 18524

Uutiset :: Re: Turkin mielenosoitukset leviävät

$
0
0
By: -

http://yle.fi/uutiset/turkissa_viranoma ... ta/6709503

Turkissa viranomaiset etsivät terroristeja Twitteristä


Turkissa viranomaiset ovat ottaneet internetin ja erityisesti sosiaalisen median silmätikukseen äskettäisen mielenosoitusaallon jälkeen. Viranomaisten kerrotaan painostavan muun muassa mikroblogipalvelu Twitteriä luovuttamaan käyttäjätietoa rikostutkintaa varten.

Turkin hallituksen mielestä viime viikkojen mielenosoitusten osallistujien joukossa on terroristeja ja päävastuu on epämääräisillä ulkomaalaisilla voimilla.

Turkissa touko-kesäkuun vaihteessa leimahtaneet hallituksen vastaiset mielenosoitukset ovat hiipumassa, mutta valtio etsii nyt syyllisiä myös nettimaailmasta.

Turkin apulaispääministeri Bekir Bozdağ kertoi turkkilaisille toimittajille, että kaikki internetin välityksellä tehdyt rikokset tutkitaan. Hänen listassaan oli useita rikoksen tekovälineitä.

- Twitter, Facebook ja muu internet, ministeri luetteli.

Turkin hallituksen mielestä netin kautta on levitetty valheellisia tietoja ja yllytetty levottomuuksiin. Lisäksi tutkitaan kunnianloukkauksia.

Turkissa myös valtiolla on kunnia, jota voi loukata. Maltillisen islamistisen oikeus- ja kehityspuolueen edustajien puheissa on myös puhuttu "vääristä" uutisista.

On epäselvää, mitä rangaistusasteikkoa vääriin uutisiin on tarkoitus soveltaa.

Median omistajat polvilleen, toimittajat vankilaan

Kasvavia yksinvaltaisia piirteitä osoittava pääministeri Recep Tayyip Erdoğan on jo saanut Turkin suuret tiedotusvälineet kuriin.

Ainakin yhdessä tapauksessa iso mediaryhmä saatiin polvilleen veromätkyillä, joita on pidetty ilmeisen poliittisina.

Lisäksi lukuisia toimittajia on vangittu ja isojenkin mediatalojen omistajat ovat ymmärtäneet potkia pois hallitusta arvostelevia kolumnisteja ja toimittajia.

Turkin viranomaisten mukaan sosiaalisen median valvonnassa puututaan vain ilmeisiin laittomuuksiin. Tosin pääministeri Erdoğan näyttää inhoavan sosiaalista mediaa ilmiönä.

- Meillä on tämä maanvaiva Twitter. Se on täynnä valheita ja liioittelua. Sosiaalinen media on iso ongelma yhteiskunnassa, pääministeri Erdoğan tilitti Habertürk tv-kanavan haastattelussa, kun hallituksen vastaiset mielenosoitukset olivat täydessä vauhdissa.

Nettisensuuria laajalla rintamalla


Virallisesti Turkki on vaatinut Twitteriä perustamaan toimiston Turkkiin. Brittiläisen Guardian-lehden mukaan Twitter ei ole kiinnostunut ehdotuksesta.

Turkki haluaisi suoran kanavan, jota kautta voisi valittaa viranomaisten mielestä sopimattomista Twitter-viesteistä. Vaihtoehtona voi olla kokonaan sulkea pääsy Twitteriin turkkilaisilta netinkäyttäjiltä.

Turkilla on vuosien kokemus netin sensuroinnista. Esimerkiksi jos Turkissa yrittää mennä tietyille kurdimielisille tai vasemmistolaisille sivustoille, tietokoneen näytölle ilmestyy teksti, jonka mukaan pääsy on estetty oikeuden päätöksellä.

Turkkilainen Facebook-käyttäjä sai puolestaan äskettäin huomata, että jopa hänen sivunsa on valtion tai hallitsevan puolueen kiinnostuksen kohteena.

Yrittäjänä työskentelevä mies sai puhelun pääkaupungista Ankarasta, kun hän oli Facebook-päivityksessä arvostellut pääministeriä, tai tarkemmin sanottuna sitä, että pääministerin kuva löytyy joidenkin koulukirjojen alkusivulta.

Soittaja, joka esittäytyi asianajajaksi, kehotti jättämään politiikan poliitikoille.

Pääministeri Erdoğan uudistajasta itsevaltiaaksi


Recep Tayyip Erdoğan tuli valtaan yli kymmenen vuotta sitten. Silloin hän oli uudistaja ja EU-jäsenyyden kannattaja, uskonnollisesta taustastaan huolimatta.

Viime vuosina hänessä on alkanut näkyä entistä enemmän yksinvaltiaan piirteitä. Pääministeri ei siedä arvostelua ja uhkailee herkästi vastustajiaan tavalla, jota voi jopa tulkita väkivallalla uhkailuksi.

Turkissa sananvapaus on viime aikoina jälleen alkanut kaventua ihmisoikeus- ja toimittajajärjestöjen mukaan.

Äskettäisten mielenosoitusten jälkeen hallitusta on myös syytetty väkivaltaa käyttäneiden poliisien suojelusta tai jopa palkitsemisesta.

Turkissa on muisteltu 1990-luvun synkkiä aikoja, jolloin poliisi saattoi vahingoittaa tai jopa surmata kiinniotettuja ilman sen suurempaa pelkoa vakavista seurauksista.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 18524

Trending Articles