
Minusta on hieman yksioikoista palauttaa oikeisto-vasemmisto -jako pelkäksi tuotantokysymykseksi, sillä kyllä sille löytyy muitakin ulottuvuuksia, kuten vaikkapa juuri ajatus kansallisesta yhtenäisyydestä.
Toisaalta kommunismi ei ainakaan ideologisella tasolla ole mitenkään määritelmällisesti tuotantokeskeistä. Marxille kysymys kommunismista oli ennen muuta juuri vapauskysymys. On sitten toinen juttu, millaista politiikkaa esimerkiksi Neuvostoliitossa harjoitettiin tieteellisen sosialismin nimissä, mutta sitä ei minusta voida millään mittarilla kutsua kommunismiksi - ja tämä oli selvää myös neuvostoliittolaisille.
Mutta eikös Marx juuri muotoillut asian niin, että kaikki ajattelu joka ei ratkaise tuotantokysymystä on porvarillista — kuten utopiasosialismi ja anarkismi —, sillä se olettaa, että joku muu hoitaa perusasiat sun puolesta eli ylläpitää porvareille "valmista maailmaa". Eli kysymys oli pohjimmiltaan siitä kuka tuottaa ja tekee likaisen työn. Kommunismin tarkoitus oli vastata tähän kysymykseen niin, että poistetaan omistusoikeus kaikkialta, eikä koko tuotantokysymystä ja siihen liittyviä luokkajakoja enää ole. Pyrkimys oli siis päästä kysymyksestä eroon, mutta paradoksaalisesti tuotantokysymyksen kautta, joka minusta oli teorian heikkous.
Nationalismi/internationalismi voidaan musta nähdä kysymyksen osana. Kommunismiin siirtyminen on mahdollista vain jos se tehdään kaikkialla. Niinpä kansainvälisyyteen on utilitaristiset syyt, eikä erilaisuuden tai rinnakkainelämisen kysymystä oikeastaan käsitellä erilaisuuden tai rinnakkaisuuden lähtökohdista -> fail.
Yksi vaihtoehtoinen kela voisi olla, että tuotantokysymys on tarpeeton, sillä kaiken työn tekee todellinen ultimaattinen ja väsymätön proletariaatti eli luonto kokonaisuudessaan: aurinko, vesi, maaperä, kasvit ja eliöt, tuuli, ilmakehä ja niin edelleen. Siispä varsinainen probleemi työstä ei ole meille, olkaamme siis jotain muuta. Tämä tiety vaatisi hieman pidempää pohdiskelua, että sen voisi tyhjentää, mutta yksinkertaisesti kysymys olisi siitä että liitymme niihin rajattomiin ja jakamattomiin voimiin joita luonnossa on ja myötäelämme niiden osana ja niiden kanssa. Näin ne asiat tulee kuitenkin viime kädessä menemään kun öljy ja fossiilirellestys loppuu.