Tagaajalle sähkökaapit ovat kaupungin vieraskirjoja
Samua, 21, kutsutaan yleensä töhrijäksi. Hän piirtää tussilla tai spraymaalilla nimimerkkiään, tagia, minne huvittaa. Hänelle se on kiinteä osa graffitikulttuuria.
Milloin aloitit tagaamisen?
Joskus kuusitoistavuotiaana merkattiin tussilla joku paikka kavereiden kanssa. Se ei ollut oikea tagi, vaan jokin vitsi. Homma jalostui, kun tutustuin muihin tagaajiin ja sain tietää, mistä hyviä spray-kannuja voi ostaa. Sitä ennen ostin tai varastin kannut Prismasta. Joskus puoli vuotta aloittamisesta perustettiin eka crew, jonka tunnusta sitten tagattiin.
Mikä on crew?
Crew on ryhmä, jolla on yhteinen tagi. Yleensä se syntyy kaverien ympärille, joskus spontaanistikin baari-iltana. Uudet naamat graffitipiirissä on helppo crewien avulla linkittää vanhoihin. Crew myös tekee yhdessä isommat työt, mikä on nopeampaa ja turvallisempaa.
Toisinaan crew saattaa pysyä samana, vaikka tagi vaihtuu. Jos on useasti jäänyt samasta tagista kiinni, se vaihdetaan, ettei poliisi osaisi yhdistää sitä tekijään.
Miksi teet tageja?
Se on se jännitys ja adrenaliini, mikä niiden tekemisestä tulee. Mutta kyllä tagit musta myös koristelee maisemaa. En osaa samastua niihin, joista tagit ovat vain rumia. Jos on taitava, saa tussillakin hienoa jälkeä. Tagi on taidetta.
Oletko jäänyt kiinni?
Kavereihin verraten olen ollut aika onnekas, kun olen usein onnistunut ninjailemaan pakoon. Parit alle satasen sakot olen saanut, mutta isommilta olen välttynyt.
Miten tagaus rinnastuu isompiin graffiteihin?
Tagit, piissit, throw-upit ynnä muut ovat vain turhia sanoja, koska ovat osa samaa ilmiötä. Aika, paikka ja välineet määrää, millaisen työn teen. Arvostan enemmän näyttäviä piissejä, mutta piissi ei suoraan ole hienompi kuin tagi. Siihen vaikuttaa työn laatu, näkyykö se kauas ja miten fiksulta se muuten vaikuttaa.
Mitä ajattelet, kun näet tagin?
Seuraan sekä tuttujen että tuntemattomien tageja. Tuttujen töistä otan kuvia, koska ne harvoin säilyvät pitkään. Kaverille kerron sitten nähneeni sen tagin. Porukka tunnistaa crewien kirjainyhdistelmät, mutta lisäksi käsialasta huomaa, kuka crewin jäsen on tagin heittänyt.
Oman tagin nähdessään tulee aina mieleen muistot sen päivän tapahtumista. Ne ovat sellaisia katumuistomerkkejä, jotka muistuttavat siitä hetkestä ja porukasta.
Millainen tagi saa arvostusta?
Totta kai sen pitää olla hieno. Ja sitä enemmän arvostusta saa, mitä näyttävämmälle paikalle sen saa tehtyä. Eniten arvostusta saa varmasti ne, jotka tagaa junan ja saa vielä sen videolle tai jopa lehteen. Huomio ja näkyvyys ovat isoja juttuja. Lisäksi on hienoa, kun tagia levittää mahdollisimman laajalle.
Onko tagauksessa sääntöjä?
Toisten tageja ei jyrätä omilla. En myöskään tagaa autoihin ja ikkunoihin, kun en omaan autoonikaan sitä haluaisi. Myös omakotitalo näyttää paremmalta sellaisenaan.
Vaikka enemmistö ei varmaan koskaan hyväksy tageja, ei niistä suurta haittaakaan ole. Siksi niiden teko on musta ok.
Minne tagi erityisesti kuuluu?
Sähkökaapit on vähän kuin kaupungin vieraskirjoja, joissa kuulukin olla maalia, kuten baarien vessoissa. Täyteen tagattu vessa on just siisti, se voi olla sadankin tyypin työn tulos! Ja kyllä harmaasta betoniseinästä näkee, jos sitä kannattaisi vähän piristää. Luvalliset graffitiseinät on mulle enemmänkin harjoittelupaikkoja.
Graffiti-suomi-sanasto
Tagi: Henkilön tai ryhmän nimimerkki, tehty tussilla tai spray-maalilla
Throw-up: Tagia isompi, nopeasti tehty ja usein yksi- tai kaksivärinen graffiti
Piissi: Suuri, yleensä monivärinen graffiti
Crew: Graffitimaalareiden ryhmä, jolla on yhteinen tagi
Samun nimi on muutettu
http://tuima.fi/?p=6956
By: anonyymi