Rillata vai eikö rillata?
Järkyttäviä uutisia. Ei se, että Suomen tasavallan 96-vuotisjuhlat järjestetään Tampereella, vaan se, että tällä kertaa ei nähdä frakkeja, tanssia eikä edes boolia. Onko valtakunnassa kaikki okei?
Kun vanhat tavat kuolevat, toiset heräävät henkiin. Kiakkovierasjuhlat jatkavat vuonna 2003 kuopattua ja vuonna 2006 vähäyleisöisellä comeback-kiertueella jatkanutta Kuokkavieras-perinnettä, vetelemällä “lämäreitä suaraa porvareitte naamatauluihi".
Vuonna 2004 Nuorisotutkimuskeskuksen julkaisemassa Kuokkavieraat ja radikaali kansalaistoiminta -muistiossa protestin määriteltiin kohdistuvan “eliittiin, joka on toteuttanut yhteiskunnallista eriarvoisuutta kasvattanutta politiikkaa" ja kumpuavan “pätkätyö-Suomen uhatussa, turvattomassa, heikossa ja vaaranalaisessa asemassa olevien väestöryhmien elämäntilanteesta ja kokemuksesta".
Kymmenen vuotta myöhemmin tämä kaikki kuulostaa kumman tutulta. Ei liene sattumaa, että herran vuonna 2013 rakennesopeutusten ja epävarmuuden Suomessa, jossa tuloerot ovat suuremmat kuin koskaan, protestoidaan.
Joka vuosi Itsenäisyyspäivän vastaanottoa seuraa television välityksellä yli kaksi miljoonaa suomalaista, joille punkkarit ovat mediaspektaakkeli. Kuokkavieraat esitettiin huligaanijoukkona, joka vihasi itsenäisyyttä, veteraaneja ja kuutteja, vaikka todellisuudessa Linnan edessä protestoi joukko hyvin erilaisista ihmisiä eri päämääristä ja syistä.
Kyse ei ole rapian 200?000 euron laskusta vaan tasa-arvoisesta Suomesta. Mielestäni on kuvaavaa, kuinka Suomen pieni eliitti kera b-luokan julkkisten verkostoituu cocktail-kutsuilla, kansan nauttiessa sirkushuveista. Prime time -viihdettä parhaimmillaan.
Lama-Suomi saa lamajuhlansa. Kiakkovierasjuhlat ei kerro suomalaisesta radikalisoitumisesta vaan siitä, että valtakunnassa ei ole kaikki okei. Kiakkovierasjuhlat heijastavat laajempia sosiaalisia ongelmia ja pahoinvointia Suomi AB:ssa. Näitä ongelmia ei pidä kiistää, koska aina voi pelata lätkää.
Eriarvoistavaa politiikkaa vastaan on aina syytä protestoida ja osallistumalla jokainen voi tehdä protestista näköisensä. Pormestari Anna-Kaisa Ikosen sanoin: "Toivotetaan kaikki tervetulleiksi Suomen Tampereelle ja onnitellaan Suomea ennennäkemättömällä tavalla".
http://aviisi.fi/artikkeli/?num=15%2F20 ... map=%5B%5D
By: RILLERI