http://yle.fi/uutiset/thaipoimijat_emme ... oa/6829025
Thaipoimijat: "Emme ymmärrä työnantajan heitteillejättöä"
Thaipoimijoiden kertomusten mukaan he ovat tulleet Suomeen tekemään työtä, eli poimimaan marjoja heille luvatun rahamäärän edestä. Heillä painaa niskassaan raskas velkataakka, jota he eivät saa katettua Ber-Exiltä tienaamillaan rahoilla.
Thaimaalaiset marjanpoimijat Suolahden metsässä.
Suolahdessa majailevat thaipoimijat kokevat ihmiskauppa-asian raskaana.
- Meistä se tuntuu juuri ihmiskaupalta, koska olemme orjan asemassa täällä. Meillä ei ole ihmisarvoa.
Osa poimijoista on ollut Suomessa jo useampana vuotena ja tämä on vaikein tilanne, mitä heille on tullut vastaan. Thaimaalaisen ihmisoikeusaktivisti Junya Lek Yimprasertin mukaan thaipoimijoille on annettu monessa kohtaa väärää tietoa, esimerkiksi asumis- ja liikkumiskuluista. Suurin ongelma poimijoille on ollut se, että virallinen työnantaja Ber-Ex ei ole pitänyt heistä minkäänlaista huolta.
- Sairaudenhoito luvattiin, mutta mitään sairaanhoitoa ei ole saatu. Ber-Exiltä on sanottu vain, että kyllä se siitä paranee, kertovat huolestuneet poimijat Yle Uutiset Suoralle linjalle.
Kaikilla näillä marjanpoimijoilla on taakkanaan peräti 78 000 bahtin eli noin 1 800 euron velat. Tästä summasta 10 000 bahtia, eli noin 200 euroa, on marjanpoiminnasta Ber-Exille maksettavia kuluja.
Suurin summa velasta on lainaa thaimaalaisille yksityisille välittäjäfirmoille tai niin kutsutuille agenteille. Tästä lainasta marjanpoimijat maksavat peräti viiden prosentin kuukausikorkoa. Lisäksi yksityiset välittäjäfirmat pitävät hallussaan thaipoimijoiden työterveysvakuutuksia, jonka vuoksi poimijat eivät voi hakea terveydellistä apua. Yimprasertin mukaan yksityiset firmat tarkkailevat jatkuvasti thaipoimijoiden liikkeitä Suomessa.
- Meitä painostetaan olemaan puhumatta välittäjistä muun muassa näiden terveysvakuutusten avulla, kertoo Yimprasert.
Viiden prosentin kuukausittainen koron maksu yksityisille välittäjille on alkanut jo huhtikuussa. Koko velkasumma korkoineen nousee 130 000 bahtiin, eli 3 000 euroon. Koska suurin osa poimijoista on taustaltaan maanviljelijöitä, he ovat saaneet osan lainastaan maanviljelijöiden pankeilta. Tästä lainasta he maksavat huomattavasti pienempää vuosittaista korkoa.
Thaipoimijat kokevat olevansa omassa maassaan velallisen orjan asemassa. Jos he eivät pysty maksamaan velkaansa takaisin, peritään heiltä pahimmassa tapauksessa omaisuus ja maat.
- Emme halua tuottaa mitään ongelmia Suomessa. Haluamme vain tehdä työmme. Meidän ainoa motiivimme on saada rahamme takaisin.
Thaipoimijoille luvattiin bahteissa kulujen jälkeen käteen jääväksi summaksi 80 000 bahtia, eli noin 2 000 euroa kuukaudessa. Tällä hetkellä tilanne on se, että Ber-Exin kautta tulleiden thaipoimijoiden velkataakka on niin iso, etteivät he pysty maksamaan velkaansa pois näillä Ber-Exin tuloilla.
Tämä thaipoimijoiden ryhmä saapui Suomeen 29.7. Thaipoimijoiden mukaan Ber-Ex oli toimittanut yhden poimijaryhmän jo muutamaa viikkoa aikaisemmin samoille apajille. Tämä ryhmä oli jo noukkinut marjat metsästä. Poimijoiden mukaan heille oli luvattu, että jos jossain ei ole marjoja, heidät siirretään paikkaan, jossa marjoja vielä on. Mutta kun he pyysivät siirtoa, heitä ei kuitenkaan siirretty.
Kansalaisjärjestöjen toiminta korvaamatonta
Thaipoimijat kertovat, että sen jälkeen kun heidän ryhmänsä oli tullut Suomeen, Ber-Ex on antanut heille vain yhden leipäpalan ja yhden makkaran. Thaipoimijoiden mukaan Ber-Ex on uhannut lähettää heidät takaisin kotimaahan, mikäli he eivät tee töitä. Poimijat eivät kuitenkaan halua poistua maasta ennen kuin työt on tehty.
- Yritysten pitäisi tehdä työnteosta helpompaa. Perusasiat on taattava meille. Me thaimaalaiset emme ymmärrä tällaista, että meidät tuodaan tänne ja sitten jätetään heitteille.
Kansalaisjärjestöjen aktiivisuus on ollut tärkeässä roolissa thaimaalaisten auttamisessa. Suolahdessa ollaankin nyt tilanteessa, jossa vähäosaiset auttavat vähäosaisia. Suolahden työttömien yhdistys, Martat, SPR sekä Vasemmistonuoret ovat olleet tärkeitä tahoja, jotka ovat konkreettisesti pitäneet thaipoimijoiden puolia.
Tärkeää solidaarisuustyötä on ollut esimerkiksi Suolahden työttömien apu hätämajoituksen hankinnassa, kaikki järjestöjen antama ruoka-avustus sekä yleinen läsnäolo tilanteessa.
Suolahden työttömien yhdistys kokee avun antamisen erittäin arvokkaana.
- Se on hirveän tärkeää, että saadaan toimijoita mukaan, kun tulee tällaisia hätätilanteita. Se tuntuu juuri siltä miltä näyttääkin, eli heikommassa asemassa olevia on puolustettava ja Suolahden työttömät on täysin rinnoin tässä mukana, kertoo työttömien toiminnanjohtaja Marja Holopainen.
Keski-Suomen Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Miska Seppälän mukaan kansalaisaktiivien toiminta ruohonjuuritasolla on erittäin tärkeää.
- Kuuntelemme thaipoimijoiden toiveita ja pyrimme tukemaan kaikin mahdollisin keinoin. Illalla taas laitamme grillin tulille, teemme heille hyvää ruokaa, soittelemme kitaraa ja opettelemme toistemme kulttuureja.
Ihmisoikeusaktivisti Junya Lek Yimprasert kertoo, että ensimmäisestä päivästä lähtien heillä ei ollut edes keittiötä, jossa laittaa ruokaa. Silloin thaipoimijat huolehtivat itse kaikesta. Nyt kuitenkin huolenpito on ollut thaipoimijoiden mielestä mahtavaa.
- Nämä ovat työttömiä ihmisiä, jotka eivät saa mitään hyötyä siltä Ber-Exiltä tai muualtakaan, heillä on vaan sydäntä auttaa. Me ollaan todella iloisia tästä huolenpidosta, koska sieltä Ber-Exiltä ei tosiaan tullut kuin se yksi leipä ja se makkara, kuvailee eräs thaipoimijoista.
By: -