sellanen keskustelu. itelle ei jäänyt lopultakaan käteen kauheasti, mutta hyvä että keskustelu järjestettiin: puutteistaan huolimatta se toi yhteen ihmisiä erilaisista lähtökohdista, ja kasvokkain!
kirjoitin toisaalle pientä rapskaa, pastaan sen tähän:
olin tänään kuuntelemassa Vasemmistofoorumin järjestämässä keskustelutilaisuudessa aiheella "Anarkismi voittaa!". positiivista kyllä paikalla oli jotain 50 ihmistä monista erilaisista taustoista. myös keskustelun lähtökohta oli piristävän optimistinen: vapausaatteista juuri anarkismi on kyennyt kehittymään ja yleistymään käytäntöinä paremmin kuin esimerkiksi 90-luvulla konkurssin kokenut valtiokommunismi. horisontaali järjestäytyminen, konsensuspäätöksenteko ja vallan hajauttaminen ovat piirteitä, jotka liittävät viimeaikaiset maailmanlaajuiset protestiliikkeet anarkismin traditioon.
kuitenkin keskustelu jätti hieman tyhjän olon, jääden vahinko kyllä melko yleiselle tasolle. vaikutelmani oli, että keskustelua liidanneet marxilaisittain orientoituneet henkilöt pyrkivät saattamaan keskustelua kohti makrotason näkökulmaa, kysymyksiä globaaleista rakenteista ja talouden laajamittaisesta uudelleenjärjestelystä, siinä missä varsinaiset anarkistit ja antiautoritaarit nostivat esille näkökantoja, joissa painottuivat yhteiskunnallisen liikehdinnän kokemuksellinen ja subjektiivinen puoli (esimerkiksi sen suhteen, miten ongelmallista on pyrkiä luomaan maailmanlaajuisia suoran demokratian malleja jos oma valkoisen keskiluokkaisen aktivistin arki pyörii orjuuden ansiosta: ja millaisia käytäntöjä ja ajatuksia tällainen riippuvuussuhde pääomaan synnyttää). osansa keskusteluun toivat myös muutamat "hajottajat", keskustelijat jotka halusivat osin provokatiivisesti ymmärtää asiat omalla tavallaan, reagoimatta niinkään edellisiin keskustelualotteisiin, estäen näin keskustelun syventymisen olennaisiin kipu- ja leikkauspisteisiin.
summa summarum tuntui siltä, että taustalla vaikuttavasta hyvästä tahdosta huolimatta keskustelu oli tuomittu jäämään teoreettiseksi pyörittelyksi ilman yhteyttä käytäntöön. nyt ajatellen keskustelun henkeen vaikutti suuresti tilavalinta: S-ryhmän baari joka on leimallisesti kulutuksen tila, sulkien siis ulos esimerkiksi alaikäiset ja rahattomat. huomaan tilan vaikuttaneen myös omaan osallistumiseeni: siinä vallitsevat sosiaaliset konventiot kannustavat passiivisuuteen, kuluttajan ja katsojan moodeihin.
tarvitaan teorian käytäntöä, käytännön teoriaa. ens kerralla vois vallata talon yhteiskunnallisen keskustelun ja järjestäytymisen areenaksi (myös puisto tai muu julkinen tila tulee kyseeseen :thumbsup:)
By: toveritoinen