Tutkijat: Mitataanko Talvivaaran päästöistä oikeita asioita?
http://yle.fi/uutiset/tutkijat_mitataan ... ta/6806072
Aktivistit ja naapurimaakunnan terveysviranomaiset haluavat listata uusia velvoitteita Talvivaaran tarkkailuohjelmaan. Vaatimukset saavat varovaista tukea ympäristötutkijoilta. Heidän mielestään kaikkia kaivoksen ympäristövaikutuksia ei ole vieläkään saatu selville.
Talvivaaran purkuvesistä mitattavien raskasmetallien määrä herättää kysymyksiä. Vaikka nikkelikaivoksen ympäristöongelmia on korjattu useita vuosia, kaivosyhtiö, viranomaiset ja ympäristötutkijat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, mitä päästöistä pitäisi mitata.
Kysymyksiä herättää muun muassa nyt ilman luparajaa oleva beryllium, joka on Tukesin mukaan akuutisti myrkyllinen jo pienissä määrissä. Stop Talvivaara -liikettä lähellä oleva biokemisti Jari Natunen kertoo, että berylliumia on mitattu kaivoksen lähivesistä ja alkuaine tulisi asettaa tarkkailtavien aineiden listalle.
Samaa on vaatinut Ylä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Tarkkailuohjelmasta päättävä Kainuun ELY-keskus kuitenkin torjui kuntayhtymän vaatimuksen.
Muiltakin tahoilta tulee varovaista tukea uusille päästömittauksille. Esimerkiksi berylliumin seuranta voitaisiin aloittaa, jos sitä löytyy Talvivaaran lähivesistä selvästi enemmän kuin luonnonvesistä yleensä, kemikaalituotevalvonnan johtaja Esa Nikunen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kertoo.
Aluehallintovirasto: Lisätään, jos tarpeelliseksi katsotaan
Ympäristöluvasta päättävä Pohjois-Suomen AVI ei halua kommentoida mahdollisia uusia päästörajoja, koska Vaasan hallinto-oikeus käsittelee parhaillaan Talvivaaran ympäristöluvasta tehtyjä valituksia.
Aluehallintovirasto kuitenkin kertoo, että ympäristöluvista päätettäessä ei ollut perusteltua syytä asettaa raja-arvoa berylliumille. AVI:n mukaan päästörajan asettamiseen tarvitaan jokin todennäköisyys tai syy.
AVI:n mielestä mahdollisia beryllium-päästöjä kannattaa silti selvittää tarkemmin esimerkiksi mittaamalla ainetta Talvivaaran jätevesistä ja kaivoksen vaikutusalueen vesistä.
- Berylliumin lisääminen tarkkailuihin (ei ole) erityiskysymys. Varmasti se lisätään, jos tarpeelliseksi katsotaan, ympäristöneuvos Juhani Itkonen kirjoittaa.
"Mistä tahansa pystytään löytämään mitä tahansa"
Talvivaaran ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hillan mukaan beryllium ei ole suinkaan uusi asia yhtiölle. Niitä on tutkittu ensimmäisen kerran jo vuonna 2011 ja nyt elokuun puolivälissä Talvivaara on tehnyt ensimmäisen uuden ympäristöluvan mukaisen laaja-alaisen selvityksen purkuvesistä.
- Siellä on tarkkailtu paitsi berylliumia, myös arseenia, elohopeaa, talliumia, vanadiinia ja niin edelleen – hyvin pitkä lista erilaisia aineita. Kaikki ne olivat alle määritysrajojen, eli niitä ei Talvivaaran purkuvesissä esiinny.
Hillan mukaan mistä tahansa vesistöstä pystytään löytämään mitä tahansa aineita pieninä pitoisuuksina, mutta niillä ei välttämättä ole ympäristövaikutusten kannalta merkitystä.
Talvivaaran ympäristötarkkailuohjelmaa ollaan parhaillaan päivittämässä ja uusi ohjelma otetaan käyttöön vuoden 2014 alussa.
Entistä suurempi huomio biologisten vaikutusten selvittämiseen
Itä-Suomen yliopiston ympäristötieteen laitoksen dosentti Helvi Heinonen-Tanski muistuttaa, että Talvivaaran purkuvesissä olevista metalleista puhuttaessa ei pitäisi hirttäytyä ainoastaan berylliumiin. Hänen mukaansa alkuaineita on yli sata ja monesta alkuaineesta on monia eri yhdisteitä, joiden myrkyllisyys vaihtelee.
- Jos me tiedämme, että berylliumia on yksi mikrogramma litrassa, mutta emme tiedä monta litraa sellaista vettä virtaa kohti Kuopiota tai Oulua ja miten pitkään tuo berylliumkuorma kestää, me emme tiedä mitään olennaista, hän sanoo.
Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Jaakko Mannio puolestaan ehdottaa, että Talvivaaran päästöistä pitäisi kertamittauksella tarkistaa, onko niissä asukkaita huolestuttavia haitta-aineita. Tämä lieneekin uuden ympäristöluvassa tulleen tarkkailuvelvoitteen henki.
- Mutta alueella on sellainen cocktail, että entistä suurempi huomio tulisi kiinnittää biologisten vaikutusten selvittämiseen, hän päättää.
By: ....